Bön efter en jobbig dag (Markus 1.32-35)

Vad gör du efter en lång och jobbig dag? Lyssnar på musik? Tittar på TV? Tar en tablett för att koppla av? Evangelisten Markus berättar att Jesus hade haft en dag med fullspäckat schema som pågick långt in på kvällen (Mark 1.32-33). Nästa dag, istället för att sova lite längre, går Jesus upp tidigt för att be (Mark 1.35). Även om hans kropp hade sina behov, ansåg han ändå att bönen var viktigare. Utifrån Jesu exempel finns en hel del vi kan lära oss. 

1. Bönen hjälper att koppla av

Men det handlar inte om någon typ av ”kristen yoga”. Det bönen gör är att den får oss att vila i Gud. Läs psalm 91.1. Den kristne finnar sin vila i Herren (Matt 11.28). Fysisk trötthet kan botas med en god natts sömn. Andlig och emotionell trötthet finner bara sitt botemedel i Kristus. Psalm 131 visar på hur tron kan hjäpa oss att vila. Be är att visa vår tro och lägga allt i Herrens händer. Den som på det sättet överlämnar allt åt honom kan vila.

2. Bönen ger ny styrka

Jesus jobbade till sent och gick upp tidigt för en ny arbetsdag (Mark 1.38-39). Bönen är inte en vitaminkur eller en energidryck, men den ger ny kraft. Den ger oss trygghet och tillförsikt (Jes 40.28-31). Den Gud som aldrig sover eller vilar är den som kan förnya sitt folks kraft. Det finns mycket som kan trötta ut oss: som att göra det vi inte vill, eller att leva utan mål och mening. Den kristne finner meningen med sitt liv i Kristus. (Rom 14.7) Ett liv som har sitt centrum i Herren finner ny kraft.

3. Bönen förbereder en ny dag

Det är därför jag har gått ut”, säger Jesus (Mark 1.38). Han visste sin uppgift i livet. Ändå kände han behov av att be inför alla större beslut och händelser. Två exempel: Innan han ska välja ut de tolv ber han (Luk 6.12-13). Innan påsken och korset tillbringar Jesus natten i bön (Joh 18.1). På samma sätt får vi vara inför Herren inför de beslut som vi måste ta. Det bästa sättet att finna meningen med sitt liv och en riktning att följa att söka ledning i bön.  

Att be betyder inte alltid att be om något. Att be är också ett sätt att lära känna sig själv. När man öppnar sitt hjärta inför Gud upptäcker man saker om sig själv som man kanske inte ens hade en aning om. Bön är inte ett sätt att försöka övertyga Gud och få honom att göra det vi vill. Bön är ett möte mellan mig och Herren. Det hjälper oss att förstå var vi är och hur vi kan gå vidare. Så när dagen är extra jobbig stanna upp en tid i bön. Ju mer vi har att göra, desto viktigare att ge bönen den tid den behöver.