Var inte rädd

Uttrycket ”var inte rädd” återfinns i Bibeln mer än 60 gånger.  Gud vet att vi lätt blir rädda och vill fly undan farorna, så  uppmaningen är absolut något viktigt. Den mest kända texten där vi får höra de orden står i Lukas 2.10. Det är herdarna som får höra ett lugnande ord inför det änglabesök som de just får erfara. ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje”. Egentligen är det inte så konstigt att herdarna var skräckslagna, att få se en ängel var ju inte precis vardagligt, att se en hel kör var nog unikt. Det säger oss också något om änglars utseende och väsen. Det var ingen gullig lite kerub, eller en kall vitklädd man som stod inför dem. Ängeln visade sig i makt och härlighet; Herdarna blev förskräckta.

Var inte rädda. När Gud  riktar samma ord till Josua som skulle efterträda Moses var det människofruktan som stod i centrum. Josua skulle axla Mose mantel och kände att han inte hade kraften och modet att stå upp inför sitt folk som den nye ledaren. Oftast är vi ju så att vi bävar inför det nya, det oprövade, ansvaret som läggs på oss. ”Herren skall själv gå före dig. Han skall vara med dig. Han sviker dig inte och överger dig inte. Var inte rädd, tappa inte modet!” (5Mos 31.8).

När Jesus kom gående på vattnet var det lärjungarna som änsligt trodde att de såg ett spöke. Vad annars kunde det vara som rörde sig över vattnet och gick fram till båten mitt ute i havet. Jesus säger: ”Lugn, det är jag. Var inte rädda.” (Luk 14.27) Jesu vandring på vattnet verkade så totalt omöjlig, så trots att de var många i båten (minst 12, säkert fler) kunde de inte bibehålla lugnet och paniken låg på lur.

Var inte rädd! Ett ord som kommer igen gång på gång därför att vi behöver det. Ett ord som inte är bara ett försök att lugna ner, dämpa rädslan pch ångesten. Ett ord som är följt av ett löfte. ”Jag bär bud till er om en stor glädje; ”Herren skall själv gå före dig. Han skall vara med dig. Han sviker dig inte och överger dig inte.”; ”Lugn, det är jag.”. Ett ord som vi behöver mer än någonsin, som vår sargade värld behöver höra varje dag. Ett ord och ett löfte som vi kan till oss. Inte för att vi ska fly undan farorna eller ansvaret. Inte för att vi ska befrias från allt som kan drabba oss. Utan för att vi ska kunna stå kvar, kunna axla manteln, möta utmaningarna.

Var inte rädd! Även om vi är mitt i en pandemi där ingen vet hur det egentligen ska sluta. Även om ekomin och samhället vacklar i sina grundvalar. Även om regeringar och statsmän talar om kris och kaos. Även om sjukdom och död visar sig nära och fjärran. Fortfarande säger Herren: ”Var inte rädd:  Jag är med dig alla dagar!”.

Lämna en kommentar

Under Gudstjänster 2020

Gudstjänster on-line

Under juni fortsätter vi att sända webgudstjänster som vi producerar gemensamt Korskyrkan och Pingstkyrkan. Datum och länk kommer att finnas här på sidan, men också på Facebook.

Har du frågor eller vill att vi ska vara med och be för dig, kan du skicka en e-post till korskyrkan@fagersta.nu. Vill du samtala skriv då med ditt telefonnummer så kan vi kontakta varandra.

Välkommen till Gudstjänst.

Söndagen 9 augusti – Talare – Albin Alm

Söndagen 2 augusti – Talare Leif Ekström

Söndagen 26 juli 2020 – Talare Albin Alm

Söndagen 19 juli 2020 – Talare Leif Ekström

Söndagen 12 Juli – Talare Ulrika Ejderklint

Söndagen 5 juli 2020 – Talare Albin Alm

Söndagen 28 juni 2020 – Talare David Nordin

Midsommar 2020 – Välkommen till Torpkonferensen

Söndagen den 14 juni -juni – (predikan Bertil Ekström)

Söndagen den 7 juni – 11.00 (predikan Albin Alm)

Söndagen, 31 maj 2020 – Pingstdagen – 11.00 Gudstjänst (predikan Leif Ekström)

Söndagen, 24 maj 2020 – 11.00 Gudstjänst (predikan Albin Alm)

Söndagen 17 maj 2020 – 11.00 Gudstjänst (predikan Leif Ekström)

Söndagen, 10 maj 2020 – 11.00 – Gudstjänst (predikan Albin Alm)

Söndagen, 3 maj 2020 – 11.00 – Gudstjänst (predikan Morgan Carlsson)

Söndagen 26 april 2020 – 11.00 -Gudstjänst (predikan Leif Ekström

Söndagen 19 april 2020 – 11.00 – Gudstjänst (vittnesbörd Ingela Sialle)

Söndag 12 april – 11.00 Påskgudstjänst (predikan Leif Ekström)

Fredag 10 april – 11.00 Långfredagsgudstjänst (predikan Albin Alm)

Torsdag 9 april – 18.00 Getsemanestund med Nattvard (Leif Ekström och Albin Alm

Lämna en kommentar

Under Gudstjänster 2020

Påskens gudstjänster

Korskyrkan, Risbrokyrkan och Pingstkyrkan sänder denna påsk gemensamma gudstjänster vi internet.

Du kan ta del av gudstjänsterna genom att klicka på länken som kommer att finnas nedan

Torsdag 9 april – 18.00 Getsemanestund med Nattvard

Fredag 10 april – 11.00 Långfredagsgudstjänst

Söndag 12 april – 11.00 Påskgudstjänst

Lämna en kommentar

Under Gudstjänster 2020

Hörnan Bra & Begagnat