Vad vi tror på

Vad vi tror på

Posted by Christian, With 0 Comments, Category: Församlingen,
Share

Vi tror på Gud, Fader allsmäktig, himlens och jordens skapare.
Vi tror på Jesus Kristus, hans ende Son, vår Herre,
som blev till som människa genom den heliga Anden,
föddes av jungfrun Maria,
led under Pontius Pilatus,
korsfästes, dog och begravdes,
steg ner till dödsriket,
uppstod från de döda på tredje dagen,
steg upp till himlen,
sitter på Guds, den allsmäktige Faderns, högra sida
och skall komma därifrån för att döma levande och döda.

Vi tror på den helige Ande,
den heliga, universella kyrkan, de heligas gemenskap,
syndernas förlåtelse, de dödas uppståndelse och det eviga livet.

Det du just nu har läst kallas den Apostoliska Trosbekännelsen. En text som har sitt ursprung i den fornkristna församlingen i Rom på 200-talets början. Den kallas apostolisk, eftersom den anses vara en pålitlig sammanfattning av apostlarnas tro så som den uttrycks i Nya Testamentet.

Texten bygger delvis på aposteln Paulus definition av kristen tro i Romarbrevets tionde kapitel, vers 9: “Ty om du med din mun bekänner att Jesus är herre, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad.”

Efter att ursprungligen använts framför allt som dopbekännelse, är nu denna text den mest använda av de färdigformulerade kristna trosbekännelserna.

Tron är dock mycket mer än väl formulerade ord. Det handlar om liv, och om gemenskap med Gud och med varandra. Som kristna följer vi Jesus som sa “Som Fadern har sänt mig så sänder jag er.” (Joh. 20:21) Vi är kallade till att leva ut och dela med oss av de goda nyheterna om Guds kärlek till människorna. Det är vår utmaning och vårt uppdrag.

Vi tror att Gud vill förvandla människors liv såväl som samhällen och världen. Vi vill följa Jesus Kristus och tror att han visar sig genom Bibeln, den kristna traditionen och livet i församlingarna och genom det liv vi kristna lever i lyssnande, bön och genom att dela våra liv med människor i vår omgivning.

Bibeln är grunden till vår tro och för oss är hela Bibeln Guds ord och att varje bibelbok är inspirerad av Gud och har skrivits ner av människor som var drivna av den helige Ande.

Vi praktiserar dop till Kristus baserat på den personliga bekännelsen. Genom dopet i Faderns, Sonens och den helige Andes namn, blir en människa delaktig i den försoning som Kristus gett genom sin död på korset och blir en del av kyrkan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.